January 08, 2009

Ceritera Aku dan Cita-Cita

Wah, sudah lama rasanya saya tidak membuka blog saya. Rasanya, hampir setahun.
Kalau dulu pun, saya sering menggunakan blog untuk tujuan suka-suka dan hiburan.
Tetapi, sekarang, (mungkin kerana factor usia yang semakin meningkat) saya cuba
untuk memuatkan segala perkra-perkara yang terdetik dalam fikiran saya ke dalam blog kerana according to the one of the books that I have read, one of the things that we can do to improve our health is by BLOGGING ! Ini kerana semasa kita sedang memblog, segala persoalan, tanda-tanya, emosi dapat kita luahkan di dalam blog kita.
Sekarang, saya berada di Tingkatan 3, dan akan menghadapi one step in my life iaitu PMR yang gue takut banget !! Yaa, saya tahu, to get 8As is not easy as we think, but a lot of efforts must be done to make the dream come true. Sebenarnya, semua orang boleh mendapat 8a. Tetapi apa yang saya mahukan adalah bukan setakat 8A, tetapi lebih daripada itu. I WANT EVERYTHING THAT EVERYONE DOESN’T HAVE. Saya mahukan semua guru mengatakan bahawa saya patut dicontohi (I’m not pulling my own leg, but I just wanna share what I’m feeling), saya mahu saya dinobatkan pelajar cemerlang no 1 seluruh Malaysia, seringkali keluar tv dan lain2. I know, kadang2, that’s weird. Tapi, kepuasan apabila kita mendapat sesuatu yang luar biasa amatlah berbeza daripada biasa. Ini kerana, kita sudah melakukan perkara yang luar biasa !

Seringkali saya melihat pelajar-pelajar cemerlang diluar sana, saya sering terfikir-fikir, mereka boleh mencapai 17 As, 20As, mengapa saya tidak ? Kita dilahirkan sama, tetapi mengapa kita tidak boleh mendapat keputusan yang cemerlang ? Kerana guru? Ibubapa? Buku teks? Buku rujukan? Nope ! That’s not the reasons, but the main key to success is OURSELF because, WE WHO ARE GOING TO SEAT FOR EXAM, NOT THEM. Mungkin juga, ibubapa, guru2 antara factor-faktor, tetapi sebagai contoh, tokoh terkena, Abraham Lincoln, beliau datang dari sebuah keluarga miskin. Tetapi, TIMBUL DALAM HATINYA BAHAWA,
‘’I MUST DO SOMETHING TO AVOID THE SAME THINGS HAPPEN TOMORROW’’
. Maknanya, dia MESTI lakukan sesuatu supaya hari-hari mendatang tidak akan berulang dengan SAMA dan begitu sahaja. Jadi dia beliau telah berusaha untuk DO SOMETHING. Hingga pada suatu ketika, beliau terpaksa berada di muka pintu kelas semata-mata untuk ‘mencuri’ mendengar apa yang diajar oleh guru. Beliau berusaha bersungguh-sungguh, hingga akhir sekali, beliau menjadi seorang tokoh yang Berjaya, dan dikenang hingga kini, walaupun jasad dan rohnya telah tiada. Itu MAT SALLEH ! Mereka mahu berusaha !!! Tapi, lain ceritanya dengan orang melayu kita. Mereka, PINTAR, BERKEBOLEHAN DAN BIJAK, setafaf dengan mat salleh, tetapi THE WAY THEY APPLICATE dia punya kelebihan tu, amatlah berbeza berbanding orang putih. Orang Melayu, kita ambil contoh orang yang miskin. Misalnya, ayah dia seorang nelayan, 20 tahun akan datang, nelayan jugalah, anaknya akan jadi. Ini kerana, mereka tidak mahu mengubah nasib mereka. Mungkin mereka tidak diberi pendedahan kepada itu ini, tetapi, harus timbul atau terdetik di hati mereka, ‘’ SAMPAI BILA AKU NAK JADI NELAYAN’’ Persoalan inilah yang dapat mengubah siapa kita sekrang, dan kita akan berusaha bersungguh-sungguh untuk merubah nasib hidup kita kelak. Kalau timbul pun, mereka buat tak endah. ‘’Aaahhh…Malas ah fkir..’’ Itulah yang sering bermain di bibir anak melayu kita hari ini. Saya bukan hendak mengutuk anak melayu kita teapi sekadar untuk renungan bersama dan supaya KITA SEDAR siapa kita jika nak dibandingkan dengan seluruh orang di muka bumi ini. Jika kita tidak wujud, ada kesan tak kat dunia? Atau, dunia semakin aman jika kita tiada? Persoalan inilah yang sentiasa bermain di fikiran saya. Sebab itulah, saya mahu menjadi seorang yang disanjungi ramai. Maknanya, jika saya tidak wujud dalam dunia ini, maka dunia akan merana. Begitulah hendaknya…..

P/S : Insya-Allah, apa yang saya perkatakan di atas tu, bukan omong kosong semata-mata.Tetapi, saya akan berusaha sedaya upaya untuk mencapai cita-cita saya, walau sesukar mana pun. Cukuplah sekadar mukadimah untuk kali ini. Till the next archive.